Email: egitimciyiz@alternatifegitimciler.com

İNDİRİM Tüm Eğitimlerimizde İNDİRİM EĞİTİMLER

HomeGenelÇOCUĞUNUZDAN NASIL ÖZÜR DİLERSİNİZ?

ÇOCUĞUNUZDAN NASIL ÖZÜR DİLERSİNİZ?

Ebeveyn olmak zor ama tatlı bir yolculuk. Dünyaya getirdiğiniz ve tüm dünyanız olan o minicik şeyin ellerinizde sizinle büyüdüğünü görmek paha biçilmez bir duygu. Sevgisi ise her şeyin ilacı.

Çocuklarımızı ne kadar çok sevsek ve onlar için her şeyin en iyisini yapmak için tüm enerjimizi versek de bazen hata yapıyoruz. Bu doğal, çünkü neyi nasıl yapacağınızı öğrenmenin yollarından biri de hata yapmaktır.  Ebeyenleri asıl yoran şey, hata yapmak değil de yaptıkları bir hata üzerinden tüm ebeveynlik becerilerini sorgulamak.. Sanki çocuğumuzun anlamasını istediğimiz hayat dersleri biz hata yaptığımızda anlamını yitiriyor gibi gelir bazen.. Sonra tüm yaptıklarımızı sorgularız. Ya suçluluk duyarız ya da çocuğumuzun gözünde itibarımızı yitirmemek için hatayı başka şekillerde kapatmaya çalışırız.

Mesela;

 otoritemizi kullanırız,

 ‘Sen yanlış anladın’ deriz,

 aşırı sinirli tepki gösteririz,

aşırı duygusal tepki gösteririz,

hemen tepki verip durumu toparlamaya çalışırız..

Yaparız da yaparız bir şeyler..

Bu yazıda bir ebeveynin herhangi bir durumda çocuğundan özür dilemesi gerektiğinde nasıl bir tutum sergileyerek sağlıklı ve mantıklı bir şekilde ilerleyeceğini anlatmaya çalışacağım.

Her şeyden önce şunu bilmekte fayda var; çocuğumuzla aramızdaki ilişkiyi düzenlemek ve aradaki güveni inşaa etmek yetişkin olarak bizim görevimiz. Çünkü çocuk bunu anne babanın anlattıkları ile değil anne babadan gözlemledikleriyle öğrenecek.

Diyelim ki çocuğunuzla aranızda istemediğiniz bir durum yaşandı. Siz ona kızdınız, bağırdınız, farkında olmadan haksızlık ettiniz veya her ne ise.. Bu durumda neler yapabiliriz?

Basit bir yöntemi var: ÖZÜR DİLEMEK :=)

AMA NASIL?

Sadece ‘Özür dilerim’ sözünü duymak çocuklar için yeterli olmayabilir. Özür dilediğinizde ikna olur ama sizin bu davranışınızdan öğrenmesi gereken yaşam bilgilerini alması için daha fazlasına ihtiyacı var. Ebeveynin özür dilemesi çocukların ilişkileri öğrenme sürecinde önemli ve hassas bir nokta. Bu yaptığınızın bir değeri olması ve çocuğunuzla ilişkinizdeki bir sorunu fırsata dönüştürmeniz için şu aşağıdaki maddeler size fikir verebilir.

 
 
 
  •             Gerekli gereksiz her şey için özür dilemeyin.
  •  
  •  Özür dilemenin bir anlamı olduğunu ve karşı tarafın olumsuz hislerini düzeltmek için bir eylem barındırdığını anlaması gerekir. Bunu tam kavrayamamış çocuklar arkadaşlık ilişkilerinde de arkadaşının canını sıkan bir şey yapıp, sorun olunca özür dileyip, sonra aynı sorunlu şeyleri yapmaya devam edebiliyor. Yani sorunun çözümünü özür dilemekte buluyor, ‘özür dilerim geçer’ diye düşünebiliyor. Oysa özür dilemek bir sorumluluk da barındırır içinde. Sözlü olarak üzgün olduğunu ifade etmenin yanında, durumu düzeltmek için gerekli eylemleri yapmak ya da bir daha o hatalı davranışı tekrar etmemek konusunda karşı tarafa güvence vermek anlamına gelir. Bu yüzden gerçekten özür dilemeniz gereken bir durum olduğunda hiç çekinmeden samimiyetle özür dileyin.
  •  
 
  •     Ardından bu sorunlu durumla neden karşılaştığınızı anlatın. 
  •  
  •  ‘Sana böyle kızmak istemezdim’ iyi bir cümle ama yeterli değil. Neden istemediğiniz bir şeyi yaptığınızı da bilirse taşlar yerine oturur. Çocuklar genellikle sorunları içselleştirme eğiliminde olur. ‘Bugün çok yorucu bir gün geçirdim, sana istemediğim bir tepki verdim.’ Gibi bir cümle sorunun çocuğun kendisi olmadığını hissettirir. Ve anlayış duygusunu kuvvetlendirir. Ancak çocuğunuz gerçekten kabahatli olabilir ve siz ona kızmış olabilirsiniz. Bu sefer de neden kızdığınızı, bunun size ne hissettirdiğini, tekrar olmaması için birlikte ne yapmanı gerektiğini konuşabilirsiniz. Neden böyle yaptığını, onu anladığınızı ama bunun neden sorun olduğunu açıkça bir kez daha tekrarlayabilirsiniz. Bunu yaparken sözünü kesmeden sonuna kadar dinlemeniz çok önemli. Çok basit bir detay olsa d Böylece zor bir durumda kendini ifade etmenin ve anlaşma yolunu kullanmanın iyi bir yol olduğunu deneyimleyebilir. Davranışınızın altındaki nedeni anlamak, çocuğunuzu rahatlatacak ve ilişkinizin şeffaf olduğuna onu ikna edecektir.
 
 
  •           Kendi hislerini size anlatmasına izin verin.
  •  
  •  Anlatamazsa sorularla yönlendirin. ‘Üzüldün mü?’, ‘Korktun mu?’,  ‘Seni önemsemediğimi ya da sevmediğimi mi düşündün?’, gibi sorularla kendini ifade ederek duygularını aktarmasına ve aynı zamanda duygularını tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Hislerine değer verdiğinizi anlaması aranızdaki anlayışı ve güveni pekiştirecektir.
 
 
  •         ‘Sana tekrar kızmayacağım.’, Sana bir daha asla bağırmayacağım.’ gibi sözler vermek istiyorsanız ya gerçekten bu sözünüzü tutun ya da bu sözü vermeyin. Bunun yerine ‘Ben de kendimi daha çok kontrol edebilmeyi deneyeceğim’ gibi çaba içeren cümleler daha anlamlı olacaktır. Söz verdiğinizde tutmaz ve aynı şeyi tekrarlarsanız bu yaptıklarınız anlamını kaybedecek hatta size olan güveni sarsılacaktır. Bunun yerine yaşadığınız bu durumun tekrarlanmaması için karşılıklı neler yapabileceğinizi konuşmak daha etkili bir yöntem.
 
 

 

Böylece karşılıklı olarak kötü hissettiğiniz bir durumdan daha güçlenmiş ve içtenliği artmış bir bağ ile çıkabilirsiniz. Krizi fırsata çevirmek bir nevi..